SNS Bank heeft zijn nettowinst afgelopen halfjaar met een kwart zien dalen naar 181 miljoen euro. Dit kwam vooral door eenmalige tegenvallers, meldde de genationaliseerde bank donderdag.
Gecorrigeerd voor eenmalige posten zakte de winst met 2 procent naar 193 miljoen euro. Die daling ontstond vooral door de lage rente en hogere wettelijke heffingen.
Aan de andere kant was SNS door de aantrekkende economie en huizenmarkt aanzienlijk minder geld kwijt aan verliezen op oninbare leningen. De stroppenpot slonk met 89 miljoen euro.
SNS Bank trok afgelopen halfjaar per saldo 30.000 nieuwe klanten en verstrekte daarbij vooral meer nieuwe hypotheken dan een jaar eerder. Het marktaandeel op het vlak van nieuwe particuliere hypotheken steeg van iets meer dan 4 procent naar bijna 5 procent.
Lage rente
SNS verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar verder herstelt, maar is daarbij wel beducht voor de mogelijke negatieve gevolgen van het vertrek van de Britten uit de EU.
Verder blijft de lage rente de ontwikkelingen bepalen. Die zorgt voor veel vraag naar hypotheken en naar aanpassingen van huidige leningen en voor steeds fellere concurrentie op de hypotheekmarkt. Daarnaast neemt de rentemarge, het verschil tussen rente op leningen en spaarrekeningen, steeds verder af.
Afschrijvingen op leningen hebben in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk een negatief effect op de resultaten van de bank. Doordat de betalingsachterstanden bij hypotheken afnemen, blijven de verliezen naar verwachting echter beperkt.
Nederlandse markt
SNS Bank richt zich op Nederlandse consumenten, met een relatief simpel aanbod van betaal-, spaar- en hypotheekproducten. Bestuursvoorzitter Maurice Oostendorp liet in een toelichting weten dat een op de vier nieuwe betaalrekeningen in Nederland vorig halfjaar bij een van de merken van SNS Bank werd geopend.
SNS is behalve onder zijn eigen naam ook actief met de merken ASN Bank, BLG Wonen en RegioBank. Verder werkt het bedrijf samen met pensioenverzekeraar Zwitserleven onder de noemer ZwitserlevenBank.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl